Ægget, Svanen, Koglen – Dansk design på væggene

brainchild original plakat bamsen


REKLAME FOR BRAINCHILD ORIGINAL  // Jeg har modtaget disse plakater gratis

Lad mig først komme med en indrømmelse: Jeg ved ikke ret meget om dansk design. Er det blasfemisk at sige? Svarer det til at indrømme, at man aldrig har set Matador? Eller at man ikke var klar over, at vi engang har vundet EM i fodbold?

Forhåbentlig er jeg ikke den eneste dansker, hvis viden om dansk design umiddelbart strækker sig til klassikerne, såsom Ægget, Svanen, Koglen, osv. Men de er altså virkelig også design- og håndværksmæssige evergreens, og selvom de stilmæssigt tydeligt kan dateres til det 20. århundrede, fremstår de alligevel tidløse i et hav af trends, der udløber ved næste sæsons kollektion. Tænk, at skabe noget, der aldrig vil blive smidt ud; som altid vil være i konstant bevægelse imellem kærlige hjem. Altid et ønskebarn. Det er vel næsten indbegrebet af bæredygtighed – og en total antitese til den ellers dominerende brug-og-smid-væk kultur, som jo ikke er noget nyt. Det må da være enhver kreativ sjæls drøm, at kunne skabe noget med en sådan pondus og betydning. Det er møbler, ja, men de er også et stykke danmarkshistorie. Og de koster selvfølgelig også derefter.

Jeg er ikke et sted i mit liv, hvor jeg kan smide titusindvis af kroner efter noget som helst, fordi SU og fordi Baby. Det meste i min lejlighed er genbrug/storskraldsguld og IKEA-klassikere, og sådan vil det formentlig være i mange år fremover. Det er ikke nogle investeringer, jeg kan se mig selv lave lige foreløbig.

Men hvad der ikke kan stå i hjørnet må hænge på væggen – eller noget. Jeg har ihvertfald været så heldig at få mulighed for at få en lille bid af dansk design i mit hjem via Brainchild Originals fine plakater, med fortolkninger af de store danske designklassikere. Svanen, Ægget, Koglen, Vintergækken, Bamsen, Dråben, Myren – hele banden er samlet, men i versioner, der tager udgangspunkt i originaltanken bag møblet, fremfor det færdige, praktiske produkt, som vi er bekendte med.

Brainchild beskriver selv deres plakater som “danske møbelklassikere fortolket bogstaveligt”, og jeg forestiller mig lidt, at disse motiver svarer nogenlunde til, hvad børn forestiller sig, når de hører om Myrestolen og Koglelampen. Da jeg var lille, var “Hvad er budskabet?” et af mine forældres yndlingsudtryk, når de kommunikerede med hinanden (de blev skilt, hvis nogen skulle være i tvivl), og jeg kan huske, at jeg forestillede mig en lille brevdue, der fløj fra ét tårnvindue til et andet (ved ikke lige hvorfor min fortolking fandt sted i Middelalderen), for det er netop dét, børn gør. De tager alting bogstaveligt.

Jeg elsker plakaternes enkle udtryk, som jeg synes matcher de rene linjer, jeg ihvertfald forbinder med dansk design. Der er ikke så meget “støj” – og måske er det derfor, de er sådan et friskt pust i mit hjem, hvor enhver vandret flade er dækket til med alt muligt gøvs. Så kan der ikke også være kaos på væggene, vel? Det er ihvertfald noget jeg forsøger at undgå, indtil jeg har fået styr på mit shit.

Svanen, Bamsen, og Vintergækken

Mine plakater fra Brainchild måler 50x70cm, men fås i forskellige størrelser. Der er rig mulighed for at mikse og matche, og jeg har set flere, der vælger at hænge tre ved siden af hinanden – som regel i nogenlunde samme farvetema. Jeg har ikke tænkt mig at kombinere mine, men det er ihvertfald også en mulighed, hvis man ønsker et strømlinet look. Jeg har ambitioner om at lave flere billedvægge i min lejlighed, og jeg tror, at de hver især vil gøre sig godt som en del af en større familie.

“SVANEN”

brainchild original plakat svanen arne jacobsen

Den første plakat, jeg valgte, var Svanen. Jeg valgte den petroleumsblå baggrund, da jeg mente, at det ville være en god kontrast til alle de lyse farver i stuen. Lige nu hænger den som ene svane (ti hi) over spisebordet, men jeg tænker, at den skal have noget selskab på et tidspunkt. Men indtil da hænger den fint der, synes jeg. Jeg har valgt at sætte den i en sort ramme, da det matcher det sorte i næbet – og så står den også skarpere på min lyseblå væg.

brainchild original plakat svanen arne jacobsen

“BAMSEN”

brainchild original plakat bamsen hans wegner

Ej, men hvor kær er den lige? Mød vores ny ven, Bamsen. Den stjal mit hjerte, dét øjeblik, jeg så den. Den fås også med hvid baggrund, men jeg valgte den sandfarvede, da det giver sådan en hyggelig retro vibe. Lidt ligesom skotsktern og Werthers ægte, you know? Jeg var i tvivl, om den skulle i en træramme eller en hvid ramme, da begge ville passe lige godt (efter min mening), men endte med den hvide, da jeg ellers ville være nødt til at gøre Chucks aktieplakat hjemløs – og det ville ikke være særlig pænt af mig.

Bamsen hænger over min datters seng i vores soveværelse, og indgår lige nu i en billedvæg, som jeg lavede for flere år siden. Jeg kunne godt tænke mig at gøre billedvæggen mere børnevenlig, så planen er, at flere af billederne skal skiftes ud med noget, som min datter vil blive glad af at kigge på. Har I nogle forslag til nogle online plakatshops, som bl.a. gør sig i kunst for børn? Help a sister out, please.

brainchild original plakat bamsen hans wegner

brainchild original plakat bamsen

“VINTERGÆKKEN”

brainchild original plakat p.h

Og så er der Vintergækken. Den kunne jeg heller ikke stå for. Den fås med henholdsvis mørkelilla og mørkegrøn baggrund, og jeg valgte den mørkegrønne, da jeg – ligesom med Svanen og den petroleumsblå baggrund – tænkte, at det ville være meget “ulig” dronningen af pastelfarver her, at vælge noget lidt mere mørkt. Jeg er helt vild med den og føler selv, at jeg har fundet et rigtigt godt spot til den. Jeg har sat den i en hvid ramme, så den “bløder lidt op” – og så matcher det jo også vintergækkens hvide blade.

NB: Billederne her et lidt misvisende i forhold til farverne, da baggrunden ser mere mørkegrå ud end mørkegrøn – og baggrunden er bestemt mørkegrøn i virkeligheden. Jeg beklager – det skyldes slet og ret dårlig belysning. De blev ellers taget, når lyset burde være allerbedst, men det kan altså ikke ses her.

brainchild original plakat vintergækken p.h

Som en “added bonus”, bliver Brainchilds plakater printet på FSC-certificeret papir: et certifikat, der indebærer, at man bruger papir fra træer, der er groet i en FTC-skov, hvor der ikke fældes flere træer end skoven kan nå at reproducere. Derudover tages der hånd om arbejdernes forhold og sikkerhed – og ikke mindst skovens dyreliv.

Jeg er super glad for mine nye “venner”, og de har allerede vist sig at være super “conversation starters”, da flere har syntes at de var skægge og har ønsket at vide mere om dem. Det er altid fedt med nogle isbrydere.

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: